Kakva karika nedostaje? Evolucijski pristup tumačenju spolnih razlika - Hromatko, Ivana (Array, 2009)
Ima li istine u tome da se muškarci bolje snalaze u prostoru, a žene u konverzaciji? Koji je spol ljubomorniji? A koji agresivniji? Što žele žene, a što žele muškarci? Zašto žene "padaju" na skupe automobile, a muškarci na plavuše? I, ima li sve to skupa veze s razlikama u građi muškog i ženskog mozga, ili je za sve kriv odgoj? U poglavlju se raspravlja o tome kako se naši mozgovi, koji se ne razlikuju od onih koje su imali naši preci u kameno doba, nose sa zahtjevima modernog doba, te koji su okolinski pritisci u našoj evolucijskoj povijesti doveli do razvoja različitih oblika ponašanja kod muškaraca i kod žena. Opisane su spolne razlike u različitim područjima ljudskog funkcioniranja, od kognicije, emocija i osobina ličnosti do strategija koje koristimo prilikom traženja romantičnog partnera.