Što se krije u genijalnom umu? Razvoj darovitih osoba - Pavlin-Bernardić, Nina (Array, 2009)
O nadarenim osobama često čujemo različite predrasude – od onih o njihovoj emocionalnoj nestabilnosti, do onih o slaboj tjelesnoj građi. Koliko su one doista točne? I što se s malim genijalcima događa kad odrastu? U ovom poglavlju govorit ćemo o tome što su istraživanja pokazala o razvoju darovitih osoba – u nekima od njih nadareni pojedinci su praćeni dugi niz godina, od djetinjstva do odrasle dobi, a ponekad i starosti, te su dobiveni vrlo zanimljivi podaci o njihovom uspjehu u životu, inteligenciji i osobinama ličnosti. Bavit ćemo se i pitanjem u kojim se sve područjima nadarenost može manifestirati, a sve ćemo to ilustrirati i primjerima nekih poznatih genija s naših prostora – Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke, Vladimira Preloga i Milke Trnine.