Hrvatsko-irske paralele u hrvatskoj književnoj kritici - Klepač, Tihana (Array, 2007)
Hrvatska književna kritika ne bilježi brojna istraživanja hrvatsko-irskih odnosa, međutim paralele između hrvatske i irske književnosti zanimljive su bilo da je riječ o utjecajima irskih pisaca na hrvatsku književnost, o podudarnim fenomenima i književnim paradigmama ili pak o recepciji irskih pisaca u Hrvatskoj. Istraživanjima paralela i utjecaja u hrvatskoj su se književnosti bavili Ljiljana Ina Gjurgjan, Ivo Vidan, Antun Šoljan, Tatjana Jukić i Sonja Bašić.