Hrvatska historiografija o 1941. - polemika bez dijaloga? - Agičić, Damir (Array, 2008)
U skladu s vladajućom ideologijom, hrvatskoj se historiografiji nakon Drugoga svjetskog rata u istraživanjima o 1941. godini naglasak stavljao prvenstveno na ulogu komunista u pripremama, organizaciji i započinjanju ustanka i antifašističke borbe. Taj je pristup vodio zanemarivanju drugih aspekata kompleksnog pitanja 1941. godine u Hrvatskoj. Ako su i provođena, istraživanja drugih tema imala su uglavnom unaprijed zadani smjer. Nakon osamostaljenja Hrvatske, težište se premješta na dotad zanemarena pitanja vezana uz istraživanja postanka i funkcioniranja NDH. Objavljen je niz radova koji su s drugih, pa i revizionističkih pozicija, nanovo tumačili početak rata u Kraljevini Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj. No, značajan dio onoga što je u Hrvatskoj o 1941. napisano u doba socijalizma, kao i nakon 1991. godine, može se svesti pod zajednički nazivnik „ polemike“ sa srpskom historiografijom, polemike u kojoj su dvije strane navodile svaka svoje vlastite argumente a priori pokazujući, zapravo, potpuno zanemarivanje argumenata druge strane. Selektivno su se birali elementi koji su potvrđivali jedino vlastite teze, a cijela se „ polemika“ vodila uz potpunu odsutnost dijaloga kao takvog.