Tradicijska trgovina i sajmovi - Rubić, Tihana (Array, 2008)
Trgovina na sajmovima, te izvan njih, bila je neophodan način distribucije i opskrbe različitim proizvodima na području Krivoga Puta, kojih je u okviru bližega zemljopisnoga područja nedostajalo. Kako su ljudi na sajam dolazili iz različitih bližih i daljih lokaliteta, trgovinska razmjena dobara predstavljala je vrlo živ segment svakodnevice na krivoputskom i širem okolnom području, u vidu snabdijevanja neophodnim namirnicama i blagom. To je katkad bilo isključivim povodom izlaska iz lokalne zajednice te kontinuiranog doticaja Bunjevaca krivoputskog područja sa, primjerice, stanovništvom grada Senja. Uvid u trgovinska kretanja, usluge i razmjenu dobara stoga predstavlja značajno polazište za istraživanje međumjesnih i međuregionalnih komunikacija i doticaja, koje su zasigurno imale udjela i u oblikovanju identiteta Bunjevaca krivoputskog područja. U poglavlju se daje pregled trgovinskih aktivnosti na području Krivog Puta, na relacijama: krivoputsko područje – Senj, krivoputsko područje - Otočac i krivoputsko područje – Brinje, kao i niz prodajnih aktivnosti izvan sajmova.