Studium českého jazyka a literatury na Filozofické fakulty Univerzity v Záhřebu - Sesar, Dubravka (Array, 2008)
Založení bohemistického studia na Filozofické fakultě v Záhřebu se oficiálně datuje akademickým rokem 1918/1919. Soustavnějšímu rozvoji záhřebské bohemistiky napomáhá dlouhá tradice česko-chorvatských kulturních styků a také skutečnost, že i samy počátky moderní záhřebské univerzity jsou spjaty se jmény blízkými českým akademickým kruhům. Samostatné studium bohemistiky exisuje od roku 1965 a konal se v rámci Katedry západoslovanských jazyků a literatur. V akademickém roce 2003/2004 Katedra byla rozdělena na tři samostatné katedry: Katedru českého jazyka a literatury, Katedru polského jazyka a literatury a Katedru slovenského jazyka a literatury.