Zapažanja o književno-znanstvenim izvješćima Alberta Fortisa - Pavlović, Cvijeta (Array, 2008)
Fortis je, u potrazi za fosilima, prosudbe donosio podjednako vođen zatečenim dokazima i različitim literarnim oblicima svjedočanstava prošlosti. Njegov ogled moguće je, s jedne strane, čitati kao dokaz prožimanja fikcionalne i znanstvene literature kao građe prihvatljive u procesu logičkog zaključivanja, a, s druge strane, kao primjer kritike rada franuckih enciklopedista (ali ne i kritike enciklopedizma).