Uloga Dubrovačke republike u španjolskoj vanjskoj politici u doba otkrića i kolonizacije Indija - Polić-Bobić, Mirjana (Array, 1999)
Istraživanje se temelji na analizi španjolskih arhivskih izvora o vezama između dviju država u navedenom razdoblju. Podaci iz tih izvora sustavno se uspoređuju s postojećim tumačenjima povijesnog i duhovnog okvira u kojem su se ti odnosi ostvarivali. Na temelju dopisivanja dubrovačkih podanika i španjolskih uhoda u Dubrovniku u XVI. stoljeću sa španjolskim veleposlanstvom u Mlecima te s potkraljevskim dvorom u Napulju, provjerava se novija teza o ideariju Karla V. u vezi s njegovom politikom prema kršćanskim zemljama, ali se otkrivaju i novi podaci u vezi sa španjolskom politikom prema širokom dubrovačkom zaleđu, te prema Albaniji i Grčkoj, a u njoj su sudjelovali i neki Dubrovčani. U tom savezništvu u politici protiv osmanskih osvajanja otkrivaju se do sada mnogi nepoznati elementi španjolsko-hrvatskih veza, a uspostavlja se i kontekstualni okvir za mnogobrojne tzv. "protuturske govore" iz XVI. stoljeća, kao i za predodžbe o Španjolskoj kod hrvatskih autora onog doba.