Bale - benediktinski samostan Sv. Marije Velike: rezultati dosadašnjih istraživanja - Jurković, Miljenko (Array, 2008)
Autori prezentiraju rezultate sustavnih arheoloških istraživanja benediktinskoga samostana i crkve Sv. Marije Velike koje od 1995. godine provodi Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, u okviru francusko- hrvatske znanstvene suradnje. Nalazi se na položaju kojim se nadzirao obalni pojas od Rovinja do Brijuna, a kopneni sve do Bala i prema Puli. Tipologija crkve, trobrodne bazilike zaključene s tri apside, izvana poligonalne, a iznutra polukružne, kao i morfologija pojedinih arhitektonskih oblika, slijedi ranokršćanske uzore i ukazuje na modele Justinijanovog doba. No upotreba spolija te morfologija arhitektonske plastike datiraju ovu crkvu u rano karolinško doba, vjerojatno u sam kraj 8. st. Pravilno koncipiran samostanski sklop smješten je južno od crkve – istočno krilo samostana sadrži niz prostorija, dok se južno krilo rastvara portikom s velikim lukovima prema središnjem klaustru u čijem je jugozapadnom uglu u 10./11. st. izgrađena kapela.