Obilježja relacijskih identiteta - Cifrić, Ivan (Array, 2008)
Rad Obilježja relacijskih identiteta (I. Cifrić/K. Nikodem) nastoji sumarno prikazati povezanost između utvrđenih pet dimenzija socijalnog identiteta (kulturna, socio-profesionalna, regionalna, nacionalno-vjerska i susjedsko-lokalna) i relacijskih dimenzija identiteta (odnos prema sebi, drugima, prirodi i Bogu). Relacija odnos prema sebi pokazuje (a) na što građani Hrvatske mogu biti najviše ponosni: najviše na postignuća u sportu, domovinski rat, hrvatsku povijest a najmanje na obrazovanje, toleranciju i ostvarivanje demokracije ; (b) što najviše utječe na sliku Hrvatske (najviše utječe turizam, hrvatski sportaši, haške optužnice, te prirodne ljepote i nezagađenost okoliša» ; ) ; i (c) kakav je odnos regionalne skupine prema sebi (Visoko mišljenje imaju Međimurci, Dalmatinci, Slavonci). Odnos prema drugima pokazuje mišljenje (a) o regionalnim skupinama (najbolje mišljenje o Goranima i Slavoncima), (b) o narodima i vjerama (najviše su prihvaćeni Bošnjaci, Slovenci i Židovi, a najveća distanca je prema Srbima i Romima, (c) o vjerama (visok postotak ispitanika ima loše mišljenje o alternativnim religijama, muslimanima, ateistima i pravoslavcima. Odnos prema prirodi analiziran je putem korelacija između pet dimenzija socijalnog identiteta i tri dimenzije socijalnoekoloških orijentacija (antropocentrizam, tehnocentrizam i ekocentrizam). U radu se ističe relevantnost povezanosti između regionalne dimenzije i ekocentrizma što ukazuje na relativnu regionalnu ekološku osviještenost. Relacija odnos prema Bogu analizirana je putem korelacije faktora religijskog identiteta i vjerovanja sa dimenzijama socijalnog identiteta s kojim su također uspoređene dimenzije rodnog identiteta (patrijarhalizam, deklarativni egalitarizam, androcentrizam i rodni egalitarizam).