Socijalnoekološke orijentacije kao obilježja identiteta - Cifrić, Ivan (Array, 2008)
Prilog Socijalnoekološke orijentacije kao obilježja identiteta (I. Cifrić) ukazuje na njihovo moguće identitetsko značenje, tj. takvo empirijsko svojstvo koje omogućava prepoznavanje konkretnog ponašanja i postupaka usmjerenih na neke ključne vrednote (čovjek, priroda, tehnika) koje ljudskom ponašanju daju smisao a akteru (pojedincu ili skupini) obilježje relacijskog identiteta. Svaka od triju latentnih dimenzija može biti shvaćana: (a) kao dimenzija socijalnoekološke orijentacije pa se u odnosu na prostor « ; socijalnoekološkog identiteta» ; govori o « ; dimenzionalnom identitetu» ; ; ili (b) kao socijalnoekološka orijentacija, pa se govori o « ; orijentacijskom identitetu» ; ; ili (c) kao empirijski utvrđena struktura obilježja i njihovih svojstava pa govorimo o « ; empirijskom identitetu» ; . Analiziraju se tri latentne dimenzije orijentacijskog identiteta kao osnove empirijskog identiteta, tj. kao tri orijentacije koje povezane sa sociodemografskim obilježjima omogućavaju « ; konkretni identitet» ; . Ta povezanost je prikazana kao sociološki profil ispitanika. Na temelju rezultata autor sugerira inovaciju u izradi istraživačkog instrumenta i to po dva kriterija: orijentacijski (antropocentrizam, ekocentrizam, tehnocentrizam) i relacijski (odnos prema sebi, drugima, prirodi, Bogu i svijetu).