Rodni identitet i seksizam u hrvatskom društvu - Galić, Branka, sociolog (Array, 2008)
Rad Rodni identitet, feministički diskurs i seksizam (B. Galić) na temelju empirijskih rezultata kritički progovara o pitanju rodnog identiteta. Rod je sistem društvenih praksi koji stvara i održava rodne razlike između žena i muškaraca, tvori različite identitete, čini temelj na kojemu su razmješteni društvena moć i resursi te na temelju tih razlika organizira odnose nejednakosti. Društvena konstrukcija roda postiže se pomoću različitih mehanizama učenja i kontrole koja pripisuju ženama i muškarcima određene društvene uloge te društvena očekivanja. Autorica se u svom prilogu usmjerila na utvrđivanje pretpostavljenih oblika « ; tradicionalnog» ; i « ; modernog» ; seksizma prema mišljenju dviju glavnih rodnih grupa - muškaraca i žena - i utvrdila povezanosti drugih varijabli (bračnog statusa, regionalne pripadnosti, dobnih i obrazovnih razlika) s ovim konceptima. Rezultati su potvrdili pretpostavke o ustrajno prisutnim patrijarhalnim seksističkim diskursima u svijesti populacije u Hrvatskom društvu, osobito u njegovu starijem, muškom i niže obrazovanom dijelu.