Odnos prema Bogu (transcendentnom) u suvremenom hrvatskom društvu - Nikodem, Krunoslav (Array, 2008)
Prilog Odnos prema Bogu u suvremenom hrvatskom društvu (K. Nikodem) analizira odnos prema Bogu u sociokulturnom kontekstu suvremenog hrvatskog društva kojemu prevladavaju tradicionalni obrasci religioznosti (institucionalno orijentirana religioznost), uz vidljivu prisutnost modernih obrazaca religioznosti (individualizirana religioznost). Autor provjerava hipotezu da su tradicionalni obrasci religioznosti izraženiji u načelnim pitanjima vjere, a moderni obrasci u praktičnim pitanjima vjere povezani sa svakodnevnim životom. Rezultati analize potvrđuju tu pretpostavku. Odnos prema Bogu u širem smislu konstruira se od više različitih indikatora religioznosti. Konstrukcija religijskog identiteta u užem smislu temelji se na jednom instrumentu od dvanaest čestica. Indikatori religioznosti, konceptualno stavljeni u « ; odnos prema Bogu» ; i « ; religijski identitetu» ; , analiziraju se s obzirom na sociodemografske karakteristike ispitanika. Svrha je analize ocrtavanje « ; profila» ; ispitanika sklonijih tradicionalnim, odnosno modernim obrascima religioznosti. Autor je utvrdio da su stupanj obrazovanja (niži), spolna pripadnost (žene), mjesto najdužeg boravka (ruralno), te dob ispitanika (stariji, rođeni do 1938. godine) najvažniji prediktori tradicionalne (institucionalne) religioznosti. S druge strane, u slučaju moderne (individualizirane) religioznosti, odnosi u tom smislu nisu jasni i jednoznačni.