Kako "drugi" vide Hrvatsku - osnovne odrednice - Kufrin, Krešimir (Array, 2008)
Prilog Kako drugi vide Hrvatsku – osnovne odrednice (K. Kufrin) analizira se percepcija sadržaja koji utječu na sliku Hrvatske. Ispitanici su najvažnijima procijenili sadržaje koji su u vrijeme provođenja istraživanja bili izrazito aktualni, a time i prisutniji u javnim arenama (postignuća hrvatskih sportaša, haške optužnice), te sadržaje koji predstavljaju svojevrsna opća mjesta u razmišljanjima o razvojnim resursima i komparativnim prednostima Hrvatske (turizam, prirodne ljepote i nezagađenost okoliša). Najmanje važnim procijenjen je pak utjecaj "ideološkog naslijeđa" (ustaštvo, komunizam, antifašizam). Analizom latentnog prostora procjena dobivene su sljedeće "slike" o Hrvatskoj: slika moderne Hrvatske, slika balkanske Hrvatske, slika pastoralne Hrvatske, slika Hrvatske opterećene ideologijama prošlosti i stereotipna slika Hrvatske. Iako se među skupinama ispitanika različitih socio-demografskih karakteristika mogu utvrditi statistički značajne razlike u sklonosti isticanju važnosti pojedinih "slika o Hrvatskoj", te su razlike razmjerno male i slabo tumače varijabilitet procjena.