Koncept i dimenzije socijalnog identiteta - Cifrić, Ivan; Nikodem, Krunoslav (2008)
Prilog Koncept i dimenzije socijalnog identiteta (I. Cifrić/K. Nikodem) uvodni je rad za razumijevanje različitih analiza u drugim prilozima. U njemu je opisan teorijski i konceptualni pristup empirijskom istraživanju koji kao osnovu prihvaća esencijalistički pristup te polazi od četiriju konceptualnih dimenzija važnih za utvrđivanje socijalnog identiteta nazvane: socijalna, teritorijalna, kulturna i obiteljsko-rodna. Svaka od njih operacionalizirana je u ključne indikatore a onda u instrument. (Primjerice, « ; socijalna» ; preko pojmova profesija, kolektiv, nacija, generacija, sloj/klasa ; ili, « ; kulturna» ; preko narječje kraja, običaji kraja, tradicija, jezik, vrednote, politička uvjerenja, religija, srednjeeuropski kulturni krug). Također se objašnjava smisao « ; relacijskih dimenzija» ; , tj. uporišnih točaka u odnosu na koje se uspostavlja identitet. To su odnos: prema sebi, drugima, prirodi, Bogu i svijetu. Osnovna ideja u konceptu istraživanja i statističke analize je da se istraži povezanost između četiriju konceptualnih dimenzija i četiriju relacijskih dimenzija. Neke od njih se analiziraju u zasebnim prilozima, a sumarni prikaz analize rezultata u radu pod naslovom « ; Obilježja relacijskih identiteta» ; . U radu se sažeto definiraju neki ključni pojmovi u istraživanju, a konkretnije u pojedinim autorskim prilozima.
Projekt MZOS
HRV