Standardizacija - konvergencije i divergencije - Peti-Stantić, Anita (2007)
Autorica na primjeru suvremenoga standardnoga hrvatskoga jezika raspravlja o procesima do kojih dolazi promjenom društvenopolitičkih okolnosti koje uvjetuju promjenu statusa i korpusa već standardiziranog jezika. Riječ je o procesima koji se sastoje od niza pojedinačnih, međusobno povezanih sastavnica koje se očituju u provođenju jezične politike, a dijelom se oslanjaju na obrasce poznate iz razdoblja prvotne standardizacije dok se dijelom od tih obrazaca odmiču.
Rad je izrađen u okviru projekta koji financira MZOŠ, a objavljen u okviru međunarodnog projekta koji financira austrijski FWF - der Wissenschaftsfonds (Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung) P-19158-G03 Rad je 2010. objavljen na istom jeziku u novoj publikaciji pod naslovom "Hrvatski pogledi na odnose između hrvatskoga, srpskoga i bosanskoga/bošnjačkoga jezika)", svezak 1. 35-47. ISBN 978-953-203-346-5.
Projekt MZOS
HRV