Načela oblikovanja edukativnog multimedijskog sadržaja u online sinkronom Web okruženju - Mateljan, Vladimir (Array, 2007)
Suvremene informacijske tehnologije sve više prodiru u područje obrazovanja te omogućuju bolje i uspješnije učenje. Multimedijska prezentacija nastavne građe omogućuje da čovjek tijekom učenja bolje razumije i zapamti puno više sadržaja. Suvremena informacijska tehnologija uz distribuciju multimedijskog nastavnog sadržaja preko interneta/intraneta omogućuje sudionicima istovremeno i online komunikaciju u realnom vremenu. Ovakav oblik online edukacije u realnom vremenu poznata je i pod nazivom sinkrona Web edukacija, i ona danas pronalazi svoju praktičnu primjenu kako u školama i fakultetima tako i u suvremenim poduzećima. U radu će se dati opće preporuke koje bi trebali poznavati svi sudionici koji sudjeluju u oblikovanju multimedijskog nastavnog sadržaja, koji se prezentira preko interneta/intraneta pa tako i u tzv. sinkronom Web okruženju. Preporuke za oblikovanje ovakve vrste multimedijske građe temeljit će se na Mayerovim načelima multimedijskog učenja, kao i na osnovu didaktičko-metodičkih aktivnosti i etapa koje se pojavljuju u klasičnoj nastavi.