Integrativna bioetika i pluriperspektivizam - Čović, Ante (2007)
Integrativna bioetika u odnosu prema svom predmetnom području povezuje različite pristupe i perspektive u jedinstveni duhovni horizont, što znači da pluralizam perspektiva, odnosno pluriperspektivizam predstavlja njeno metodološko polazište. Pluriperspektivizam je širi pojam koji u svom značenju nadilazi poznate oblike znanstvene integrativne metodologije (interdisciplinarnost, transdisciplinarnost i multidisciplinarnost), jer ravnopravno uključuje i neznanstvene pristupe kao što su religijski, umjetnički, svjetonazorski, građanski itd., koje bismo mogli objediniti pod nazivom – kulturne perspektive. Znanstvene i kulturne perspektive moguće je međutim dovesti u istu epistemološku ravninu i integrirati u zajednički horizont samo na pretpostavci kategorijalnog razlikovanja "objektne i smisaone istine" (Friedrich Kaulbach), koje se pod drugim vidom može iskazati kao razlika "uporabnog i orijentacijskog znanja" (Jürgen Mittelstraß). Prvi dio rada posvećen je filozofskoj elaboraciji, te povijesnom i pojmovnom određenju pluriperspektivizma, dok će u drugom dijelu ideja integrativne bioetike biti izložena na sustavan način, prema njenim metodološkim, predmetnim i društveno-kulturnim obilježjima.
Projekt MZOS
HRV