Teorija s ljudskim licem - Šporer, David (Array, 2007)
Esej, posvećen Milivoju Solaru i njegovu opusu u domoaćoj znanosti o književnosti, donosi pokušaj kratkog pregleda stanja u području suvremene znanosti o književnosti te, općenitije, humanističkih znanosti. U eseju se konstatira dominacija anglo-američke akademske zajednice i sve brže smjene metodologija u području humanističkih znanosti i proučavanja književnosti te se iznosi određena kritika takvog razvoja.