IV. és V. Zrínyi György - Štefanec, Nataša (Array, 2007)
Obitelj Zrinski je u ranonovovjekovnom razdoblju postala jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u regiji, ponajprije zato što ju je kroz skoro dva stoljeća vodilo nekoliko vrlo uspješnih članova obitelji. Između najpoznatijih, Nikole IV. i Nikole VII. Zrinskog, to su bili Juraj IV. i Juraj V, koji su obilježili drugu polovicu 16. i prvu polovicu 17. stoljeća. Razdoblje Jurja IV. je, do ove studije, istraženo i vredovano u posebnoj monografiji iste autorice, dok je razdoblje Jurja V. dosad bilo vrlo slabo obrađeno. Ova studija sistematizira poznate obavijesti o spomenutom razdoblju te donosi niz novih spoznaja o istome na temelju novih arhivskih istraživanja. U studiji se rekonstruira i komparira strategije koje je obitelj tijekom desetljeća razvijala, mijenjala i prilagođavala za potrebe održanja i promocije. Konkretno, s obzirom na složene ratne okolnosti koje karakteriziraju cijelo razdoblje, Juraj IV. i Juraj V. su status obitelji u regiji uspješno održavali kroz stjecanje i zamjenu posjeda, ženidbenu politiku, strategije gospodarenja različitim grupacijama vlastelinstava, politički i vojni angažman, kulturnu djelatnost itd.