Hrvati pod vlašću Osmanskoga Carstva do razdoblja reformi u Bosni i Hercegovini (1463.-1831.) - Moačanin, Nenad (2007)
Dio navedene knjige, napisane u koautorstvu sa Željkom Holjevcem, imao bi poslužiti boljoj, slojevitijoj i potpunijoj percepciji mjesta, uloge i značenja "turskog" čimbenika u hrvatskoj povijesti. Prema tome, težište prikaza našlo bi se u oblasti analize oblika vlasti Osmanskoga carstva na hrvatskim prostorima, posebice na tlu današnje Republike Hrvatske. Povijest područja RH pod osmanskom vlašću donedavna skoro uopće nije bila proučavana profesionalno-turkološki i ktomu sustavno, dok se to za povijest BiH u Ranom Novom vijeku načelno može reći, no pri tome je nerijetko izostajalo kretanje ukorak s postignućima suvremene historiografije u svijetu.
Projekt MZOS
HRV