Osmanski Knin (1522.-1688.) - Jurin-Starčević, Kornelija (Array, 2007)
Osmanskim osvajanjem Knina 1522. godine započinje novo poglavlje u povijesti toga nekadašnjeg kraljevskog i banskog grada. Već zarana Knin je pod Osmanlijama zadobio istaknutu vojno-stratešku, upravnu i sudsku funkciju. Postao je, uz Klis, najjače vojno uporište Zagore te sjedište sandžaka i kadiluka Krka. Uz postepeni demografski oporavak zadobiva izgled i značajke kasabe, većeg trgovišta napučenog pretežno muslimanskim trgovačkim i obrtničkim stanovništvom. U radu se razmatraju posebnosti povijesnog razvoja i značenje Knina u okviru vojno-političkog, društveno-ekonomskog i kulturno-civilizacijskog ustrojstva Osmanskog Carstva. Spoznaje se temelje kako na istraživanjima mletačkih izvora, tako i osmanske arhivske građe, što predstavlja prvu znanstvenu valorizaciju osmanskih izvora za povijest Knina.