Glasovi bez tijela: Beckettovi Tekstovi nizašto i njihove paralele s "trilogijom" - Bekavac, Luka (2007)
Tekst nastoji ukazati na određene sličnosti između pripovjednih procedura Beckettove "trilogije" romana (Molloy, Malone Dies, The Unnamable) i rijetko kritički tematiziranih Tekstova nizašto, trinaest proza napisanih nakon nje (1950-1952). U prvom se poglavlju razmatra evolucija Beckettovih autoreferencijalnih pripovjednih praksi: njegovi se romani analiziraju s obzirom na njihov razvoj od monoloških "paradoksa" (Molloy), preko propitivanja hijerarhije autora i lika (Malone Dies), do čisto metafikcijskih meditacija o subjektu, tijelu i tekstu (The Unnamable). Drugo poglavlje predstavlja čitanje Tekstova nizašto kao "sažetka" istraživanja Beckettovih romana, s naglaskom na njihovim metafikcijskim značajkama - hijerarhijama pripovjednih glasova u silovitoj potrazi za potencijalnim "tijelima" ili pripovjednim identitetima. Završno poglavlje ukratko ukazuje na određene stilske "anomalije" koje u Tekstovima nastaju zbog njihovih autoreferencijalnih aporija.
Projekt MZOS
HRV