Obračun s "narodnim neprijateljima" u Međimurju 1945. - Hutinec, Goran (2006)
Sudbina Međimurja u toku Drugog svjetskog rata se po mnogo ključnih faktora razlikuje od ostatka hrvatskog prostora. Na kraju rata Međimurje je u teritorijalnom pogledu priključeno Narodnoj Republici Hrvatskoj, odnosno DFJ. To nisu bile samo upravno-teritorijalne, već i dublje društvene promjene. Nova je jugoslavenska država stvorena na temeljima NOP-a, pod čvrstom kontrolom Komunističke Partije Jugoslavije. Jedan od ključnih procesa uz pomoć kojih je KPJ uspjela nametnuti svoju viziju političke i društvene organizacije jest i obračun s ˝narodnim neprijateljima˝, odnosno kažnjavanje svih koji su se istakli u suradnji s silama članicama Trojnog pakta, te aktivnostima usmjerenim protiv NOP-a Proglašavanje političkih i vojnih protivnika narodnim neprijateljima je vrlo rano ušlo u praksu partizanskog pokreta vođenog od strane KPJ. Na taj je način izvršen udar na neistomišljenike i suparnike, koji bivaju stavljeni izvan zakona te im često prijeti smaknuće bez suđenja Masovni obračun s narodnim neprijateljem u Međimurju je završen sredinom 1946 godine, iako se sporadični slučajevi suđenja narodnim neprijateljima pojavljuju do sredine 1947. godine.
Projekt MZOS
HRV