Govor i gesta u Gogoljevu ranom stvaralaštvu - Vojvodić, Jasmina (Array, 2007)
Ranom Gogoljevu stvaralaštvu pripadaju dvije zbirke pripovijesti, "Večeri u zaselku kraj Dikan'ke" (1831/32) i "Mirgorod" (1835). Članak pokušava objasniti kako se suodnose govor i gesta u konkretnoj folklornoj sredini i koliko seoski kolorit zadaje određene komunikacijske obrasce, a koliko je riječ o komunikacijskoj individualnosti.