W poszukiwaniu uniwersalnego wymiaru polskości. Założyciel chorwackiej polonistyki - Zdravko Malić jako interpretator i tłumacz literatury polskiej - Sychowska-Kavedžija, Jolanta; Blažina, Dalibor (2007)
Artykuł omawia dorobek polonistyczny znakomitego chorwackiego ktytyka, tlumacza i poety Zdravka Malicia, szczególnie w aspekcie jego prób ujmowania literatury polskiej w sposób fenomenologiczny i synteteyczny.
Projekt MZOS
Poljski