W orbicie literatury polskiej: Zdravko Malić - Blažina, Dalibor (2006)
Artykuł, prezentowany jako Posłowie do tomu przedstawiającego dorobek naukowy wybytnego chorwackiego polonisty Zdravka Malicia, omawia przede wszytskim jego prace skupiające się wokół twórczości W. Gombrowicza i A. Mickiewicza. Sytuując się wobec tej opozycji, budującej w dużej mierze główne paradygmaty wspólczesnej literatury polskiej, Malić zdobywa ogromne pole do interpretacji uniwersum literatury polskiej: no „ bytując” w jego orbicie jako „ przybysz z daleka” Malić szuka w niej oparcia dla własnej (wewnętrznej) wolności, o czym świadczą nie tylko jego próby syntezy literatury polskiej, lecz także jego egzystencjalne rozumienie literatury ogólnie.
Poljski