Privatno gloženje – zajednička stvar. Skica za moguću interpretaciju polemičkoga diskursa u hrvatskoj književnoj periodici 19. st - Protrka, Marina (Array, 2007)
U članku se nastoji pokazati kako sukobi pojedinih osoba, skupina ili institucija koje djeluju unutar nekog knj. polja, unatoč često osobnom tonu njihovih razračunavanja, imaju ozbiljne objektivne reperkusije. Akteri, u tom smislu, prestaju biti ti određeni pojedinci, a postaje samo polje proizvodnje shvaćeno kao sustav objektivnih odnosa među ovim agensima i institucijama i kao poprište borbi za monopol moći za posvećivanje, za proizvodnju autora (djela) u kojem se vrijednosti umjetničkog djela i vjerovanja u tu vrijednost neprestano generiraju. Svaki sudionik polemike se u određenom smislu nastoji iskazati, p/ostati znamenit, što prema Bourdieu znači ostaviti znamen vlastite razlike od ostalih, posebno od onih najznačajnijih. Takvim proizvođenjem vlastite razlike, svojim upisivanjem u sadašnjost i moguću budućnost nacionalnog pamćenja, pisci zajednički rade na dinamici projekta nacionalne književnosti, projekta koji nadrasta njihova osobna trvenja, ali koji je bez njih nezamisliv.