Ime jezika – ime naroda. Oblikovanje hrvatskog književnog kanona i jezičnog standarda u 19. st. - Protrka Štimec, Marina (2008)
U članku se pokazuje međusobna uvjetovanost stvaranja jezičnog standarda, oblikovanja književnog kanona i nacionalne homogenizacije. Niveliranje unutarjezičnih, prvenstveno regionalnih raznolikosti usmjerava okupljanju zamišljenog tijela nacije, jačanju izvannacionalnih barijera, ali i restrukturiranje odnosa moći. Simbolička dominacija koja se provodi unutar same nastajuće jezične i nacionalne zajednice stvara vlastite unutrašnje Druge. To su prije svega neobrazovani puk, (odnarođene) žene, ali i pripadnici drugih naroda.
Projekt MZOS
HRV