Celestine III and Dalmatia - Marinković, Ana (Array, 2008)
Analiziraju se odnosi Dalmacije s papinstvom krajem 12. stoljeća na temelju pisanih izvora (papinskih isprava, kronika i hagiografskih izvora). Poseban naglasak stavljen je na odnose splitskoga i trogirskoga (nad)biskupa i njihovih kaptola, na jačanje samostana sv. Krševana u Zadru te na ulogu papinskog legata u formiranju kulta sv. Ivana Trogirskog.