Slovenski novopovijesni roman (na primjeru romana Vitomila Zupana Menuet za gitaru) - Latković, Ivana (Array, 2007)
Povijesni roman, kao i njegove različite podžanrovske varijante, svojevrsna su konstanta književnopovijesnoga razvoja novije slovenske proze. Njegovu nepokolebljivu postojanost unutar žanrovskoga sustava slovenske književnosti, ali i ne samo nje, moguće je tumačiti sposobnošću žanra da se uvijek iznova prilagodi potrebama suvremene zbilje i pojedinca. U skladu s tim, unazad nekoliko desetljeća u slovenskoj književnosti moguće je zamijetiti svojevrsno revidiranje i inoviranje tradicionalne forme povijesnoga romana, pri čemu ključnu ulogu zauzima promijenjen odnos prema povijesti, drugačija obrada i status teme, kao i tip junaka, odnosno subjekta prikazanih povijesnih zbivanja. Reprezentativni primjer novih paradigmatskih svojstava ovoga žanra nedvojbeno predstavlja roman Vitomila Zupana Menuet za gitaru.