Sveze riječi sa sastavnicom „ ruka“ u pravnim čakavskim tekstovima od 14. do 18. st. - Kuzmić, Boris; Menac-Mihalić, Mira (2007)
U pravnim čakavskim tekstovima od 14. do 18. stoljeća, kao što bi se moglo i očekivati, najčešće su zastupljene sveze s pravnog područja, npr. u značenju posjedovanja (dvadesetak sveza), vlastoručnosti (7), fizičkoga ili ratnog obračuna (4), plaćanja (1), krađe (1). Rijetke su sveze iz svakodnevnoga života &laquo ; dodavati&raquo ; , &laquo ; doći do odredišta&raquo ; . U suvremenim čakavskim govorima frazemi s tom sastavnicom nemaju pravne konotacije. S obzirom na to da su stari pravni tekstovi uspoređeni s potvrdama iz čakavskih govora, prikupljenih anketiranjem studenata, izvornih govornika, očekivana je (ne)podudarnost i potvrđena.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV