Internacionalni frazemi sa sastavnicom uho u hrvatskim i slovenskim dijalektnim sustavima - Menac-Mihalić, Mira; Smole, Vera (2007)
Pronašle smo i obradile hrvatske i slovenske internacionalne dijalektne frazeme sa sastavnicom uho. Može se zaključiti da je njihov broj u pojedinom govoru relativno velik, kao što se moglo očekivati – internacionalni frazemi sa somatskom sastavnicom prošireni su u mnogim sustavima. S obzirom na relativno dobru istraženost hrvatske dijalektne i standardne frazeologije za hrvatski je lakše s relativnom sigurnošću govoriti koji su frazemi na hrvatskom području živi, a kojih uopće nema, znatno je teže to reći za slovensko područje. Predviđale smo i očekivale potpuno poklapanje hrvatskih i slovenskih internacionalnih frazema sa somatskom sastavnicom uho s obzirom na blizinu jezika, njihovu izvornu, kulturnu, socijalnu itd. srodnost, a iznenađuje nas činjenica da postoji niz tzv. internacionalnih frazema, barem u okviru istraživane frazeologije, koji su dobro potvrđeni u jednom od promatranih sustava, a u drugom su nepoznati. Razlike daju naslutiti da je slika svijeta izražena frazemima između ta dva naroda u nekim područjima prilično različita i da bi bilo dobro u tom smjeru još istraživati.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV