Zabilješke o jednome poglavlju suvremene hrvatske znanosti o književnosti: nove tendencije i interpretativne paradigme (2005-2006) - Rafolt, Leo (Array, 2007)
U tekstu se analiziraju suvremene tendencije u hrvatskoj književnoj historiografiji, kritici i teoriji, prije svega institucionalizacija književnoimagoloških i književnoantropoloških studija u domaći akademski život. Nadalje, detektiraju se inozemni autori, koji postaju "čvorišta interesa" za hrvatske teoretičare i književne povjesničare, te se, na temelju suvremenih epistemoloških paradigmi, posebice onih kulturalnostudijske provenijencije, navode razlozi za takav radikalni odmak od imanentizma. U završnom se dijelu rada spomenute koncepcije oprimjeruju na monografijama nekoliko hrvatskih književnih teoretičara.