Prešućeni paški pjesnik Ivan Mršić - Bogdan, Tomislav (2007)
Paški pjesnik Ivan Mršić (oko 1575– 1652) autor je jednoga od najopsežnijih lirskih opusa u starijoj hrvatskoj književnosti. Nedostupnost, međutim, njegovih tiskanih djela (Sloge ljubvene, Venecija, 1647. i Mantinjade, Venecija, 1647) bila je uzrokom razmjerne nepoznatosti, pa i prešućenosti, njegova opusa. Pažaninova lirika, gotovo u cijelosti ljubavna, neobična je i po mnogočemu zanimljiva književna pojava. Smještena između visoke (autorske) i pučke književnosti, istodobno svjedoči o Mršićevoj izrazitoj pomnji za pjesničku formu, kao i elementarnoj upućenosti u neke oblike književnog moderniteta. U ovome se radu kritički razmatraju dva temeljna određenja kojima se obično označuje ili opisuje Mršićev opus – petrarkizam i barok. Kako su Sloge ljubvene tek nedavno postale dostupne, studiji je priloženo 10 dosad neobjavljenih pjesama iz te knjige.
Projekt MZOS
HRV