Z drugiej strony słownika, czyli o profilu przyszłego odbiorcy/użytkownika Słownika - Kryžan-Stanojević, Barbara (Array, 2007)
Słowniki we współczesnym świecie zmieniły nie tylko wygląd, sposób podejścia do opracowywanego materiału. Pod wpływem procesów liberalizacji i globalizacji, oraz pod wpływem rozwoju nowych technologii zmienił się użytkownik słownika, zmieniły się jego oczekiwania. Praca zastanawia się nad rzeczywistym użytkownikiem powstającego Słownika pojęć politycznych i społecznych Europy Srodkowej i Wschodniej