Postajanje svetim. O religiji kao sredstvu nove identifikacije - Šantek, Goran Pavel (Array, 2009)
Ovaj je rad kulturnoantropološka studija recentnih varijacija kršćanstva i suvremene religioznosti Zapada, u kojemu se religija promatra dijelom kulturnoga sustava koji ljudski svijet čini uređenim, eliminirajući iz njega kaos, besmisao i bespomoćnost. Sama polazišta istraživanoga pokreta: Neokatekumenskoga puta, zamišljenog kao sredstvo procesualnoga preoblikovanja ljudskoga identiteta, kako bi svaki njegov pripadnik s vremenom mogao postati drugi Krist za ovaj svijet, sugerirala su kao najprikladniji interpretacijski model semiotičko-simboličko shvaćanje religije kao transformativnoga procesa u kojemu predodžbe o sebi putem ritualnih interakcija s predodžbama o svetome drugom i same postaju svete. Religija je tako, nastoji se pokazati, u jednomu svojemu aspektu kulturna djelatnost koja preoblikuje koncepcije o vlastitoj osobnosti.