1918. - ostvarenje vjekovnih snova, geopolitička nužnost ili kobna pogreška. Postanak Kraljevstva SHS u hrvatskim udžbenicima za osnovnu školu - Agičić, Damir (Array, 2007)
U tekstu se iznose rezultati analize prikaza stvaranja prve Jugoslavije 1918. godine i promjena u tom prikazu od kraja socijalističkog razdoblja do najnovijih hrvatskih udžbenika s naglaskom na razlike koje se mogu uočiti u kontekstualizaciji, naglascima i perspektivi promatranja. Budući da se temeljni preokret u prikazu zbio početkom devedesetih godina 20. stoljeća, najviše se pažnje posvećuje upravo udžbenicima nastalima na početku samostalnosti Hrvatske. Oni su tim zanimljiviji što zrcale stanje u tadašnjoj hrvatskoj politici i ne odražavaju samo stavove autora udžbenika, već i službenu političku platformu toga vremena s obzirom na interes koji su za udžbenike pokazivale glavne političke institucije države i utjecaj politike na sadržaj udžbenika. S obzirom na pluralitet udžbenika u suvremenoj Hrvatskoj, za najnovije udžbenike nastoje se uočiti samo glavni pravci te razlike u prikazu ujedinjenja među pojedinim udžbenicima.