Hrvatska standardizacija Freiburškog inventara ličnosti - Matešić, Krunoslav; Ružić, Valentina; Matešić, Krunoslav (2008)
Freiburški inventar ličnosti (Freiburger Poersenlichkeitsinventar – FPI) konstruirali su Jochen Fahrenberg i Herbert Selg, a izvorno je objavljen 1970. godine. U proteklom razdoblju višekratno je dorađivan, tako da je sada u uporabi njegovo 7., prerađeno izdanje, objavljeno 2001. godine, čiji su autori J. Fahrenberg, R. Hampel i H. Selg. FPI ide u red najkvalitetnijih psihodijagnostičkih sredstava namijenjenih mjerenju ličnosti koji su uopće razvijeni u europskom psihološkom prostoru. Upravo je popularnost i prihvaćenost FPI-a u SR Njemačkoj glavni razlog njegova uvrštavanja u izdavački program Naklade Slap. FPI se koristi u području selekcije i psihodijagnostike, pri zapošljavanju te u mnogim istraživanjima iz područja psihoterapije, socijalizacije, rehabilitacije kardiovaskularnih i psihosomatskih bolesnika itd. FPI-R namijenjen je mjerenju 10 osobina ličnosti: zadovoljstva životom, društvene usmjerenosti, ambicioznosti, zakočenosti, povećane uzbudljivosti, agresivnosti, opterećenosti, tjelesnih tegoba, zdravstvenih briga i otvorenosti. Također se dobivaju podaci za dva globalna konstrukta razvijena odvojeno od standardnih ljestvica i dobivena faktorskom analizom: ekstraverzija i emocionalnost. U ovom priručniku pored cjelovitog prijevoda originalnog teksta uvrštena je kao dodatak i hrvatska standardizacija FPI-R upitnika. Naše norme izračuante su na 724 sudionika mjerenja, (369 M i 355 Ž) u dobi od 16 do 88 godina. Po uzoru na originalnu standardizaciju, rezultati su podijeljeni u 6 dobnih skupina za oba spola. Za sve su dobne skupine izračunati deskriptivni statistički pokazatelji i norme izražene u stanine-jedinicama kao i u originalnoj standardizaciji.
Prijevod 7. prerađenog izd.
Projekt MZOS
HRV