Etnografski realizam i uloga etnologa religije - Šantek, Goran Pavel (Array, 2006)
Na osnovu vlastitoga etnografskog iskustva istraživanja religijskog pokreta autor razmatra različite koncepte suvremenih terenskih istraživanja i reprezentacije terenske građe. Ne osporavajući brojne prednosti koje su ovi koncepti donijeli etnografiji i njezinoj afirmaciji autor ukazuje i na njihovu za etnografa ponekad ograničavajuću stranu. Odlazak na teren i ulazak u društveni svijet Drugih ističe se kao glavna etnografska aktivnost koja može, ali i ne mora, uroditi otkrivanjem nepoznatih procesa društvenoga života.