Etnologija bliskoga. Poetika i politika suvremenih terenskih istraživanja - Čapo Žmegač, Jasna (Array, 2006)
Rad je uvodna studija u istoimeni zbornik. Autori izlažu ideje i prakse terena u hrvatskoj etnologiji, a potom predstavljaju svoj pogled na etnologiju kao empirijsku znanost koja do spoznaje nastoji doći terenskim istraživanjem. Rad promišlja i tradicionalnu koncepciju terena kao fizičkoga mjesta te, na kraju, raspravlja o nekim obilježjima etnologije bliske suvremenosti.