Prilog poznavanju gradskih naselja (trgovišta) na posjedima Zrinskih. Primjer Međimurskog vlastelinstva - Petrić, Hrvoje (Array, 2007)
Na posjedima i vlastelinstvima Zrinskih su se od sredine 16. do druge polovice 17. stoljeća nalazila slijedeća gradska naselja: Čakovec, Legrad, Štrigova, Središće, Nedelišće, Prelog, Turnišće, Rakovec, Vrbovec, Trg, Ozaljsko Trgovište, Ribnik, Dubovac i druga. U ovom tekstu obradio sam samo trgovišta na prostoru Međimurskog vlastelinstva. Dio teksta je posvećen osobinama demografskog i ekonomskog razvoja trgovišta na Međimurskom vlastelinstvu na početku ranog novog vijeka, odnosno približno razdobljem od sredine 16. do druge polovice 17. stoljeća. Na posjedima Zrinskih su uz seoska postojala i gradska naselja. Unutar skupine gradskih naselja nisu postojali gradovi već samo trgovišta. Gradska naselja na posjedima Zrinskih bi bila sva naselja koje izvori nazivaju pojmom “ opidum” što bi se slobodno mogli prevoditi sa trgovište. Stanovnici trgovišta su se nazivali purgarima, a imali su, u većini slučajeva, nešto bolji položaj od ostalih podložnih seljaka. Unutar trgovišta uočavaju se različitosti između pojedinih skupina naselja jer su se trgovišta između sebe znatno razlikovala. Stanovnici trgovišta su u Međimurju činili 22 posto od ukupnog broja stanovnika. Rekonstruiran je i ukupni broj stanovnika trgovišta na Međimurskom vlastelinstvu.