Poučavanje gramatike i oblikovanje nastavnog sata: primjer obrade sklonidbe i padeža - Češi, Marijana (Array, 2007)
U radu se rapravlja o novome načinu poučavanje agramatike utemeljenome na komunikacijskome i funkcionaln ome pristupu. Oprimjeren je na temi sklonidbe imenica. Raščlanjuju se njezini dijelovi u novome Nastavnome planu i programu. Upozorava se i na razlike između jezikoslovnih opisa kakvi se pronalaze u hrvatskim gramatika ma te psiholingvističkih opisa koji su prikladni za početno poučavanje padežima. Daje se i kratak pregled dosadašnjeih istraživanja čestote pojedinih gramatičkih kategorija koje su bitna za ovladavanje padežima. U drugome se dijelu rada daju primjeri dvaju različitih polaznih tekstova kao lingvometodičkih predložaka za početnu obradu sklonidbe i padeža. Navode se i prednosti i nedostatci odabira različith predložaka, odabranih i sastavljenih, za nastavu kako bi učitelji samo jednostavnije obrađivali pojedine teme.