Svijet kao samovolja i predrasuda. Schopenhauer o spolnosti i o ženama - Jurić, Hrvoje (2005)
U članku se daje prikaz Schopenhauerovih razmišljanja o ljudskoj spolnosti i homoseksualnosti, te o ženama, koja je ovaj znameniti filozof iznio u svojim djelima "Svijet kao volja i predodžba" i "Parerga i paralipomena". U prikaz je uključena i kritika Schopenhauerovih stavova, a pokušava se odgovoriti i na načelno pitanje: može li se i u kojem smislu jedna filozofija smatrati "velikom" ukoliko su ne samo uz nju, nego i u njoj prisutni stavovi koji su obilježeni krajnjom proizvoljnošću i negativnim predrasudama?
Projekt MZOS
HRV