Neolitska naselbina Čatež-Sredno Polje - Guštin, Mitja; Tomaž, Alenka; Kavur, Boris; Jakimovski, Antonio Mileusnić, Zrinka; Tiefengraber, Georg Hincak, Zdravka (2005)
Arheološko najdišče Čatež-Sredno polje se nahaja na savski tersi ob vznožju Gorjancev. Leta 2002 je bilo v okviru zaščitnih arheoloških izkopavanj raziskanih 31 154 m2. Odkriti so bili številni ostanki iz mlajše kamene dobe, nekaj objektov iz bakrene in bronaste dobe ter rimsko vojaško taborišče. Odkritih je bilo več kot 68600 odlomkov neolitske lončenine ter več kot 15000 kamnitih jeder in odbitkov. Podobne najdbe se pojavljajo v Lengyelski kulturi na podlagi absolutnih datacij odkritih vzorcev lesnega oglja pa jih lahko uvrstimo v prvo polovico 5. tisočletja pred našim štetjem
Autorica je vanjska suradnca Inštituta za dediščino Sredozemlja pri ZRC u Kopru, Univerza na Primorskem
Projekt MZOS
SLV