Antropološka analiza lobanje - Hincak, Zdravka (Array, 2006)
Pri podvodnem raziskovanju struge potoka Ljubija je bila na najdišču Zalog pri Verdu poleg orodja iz kamna, kosti in rogovine ter fragmentov živalskih kosti odkrita tudi človeška lobanja. Na osnovi karakterističnih spolnih znakov je lobanji določen ženski spol. S primerjavami osnovnih kraniometričnih podatkov podamo lahko le zelo splošno oceno. Lobanja iz struge Ljubije pri Zalogu se p antropometričnih podatkih dobro vklaplja v mezolitski okvir.