Barokno pjesništvo, englesko i hrvatsko: značenje nekih analogija - Ciglar-Žanić, Janja (2002)
Uzimajući za polazište neke uočljive strukturalne sličnosti između engleskog i hrvatskog postrenesansnog pjesništva, ovaj rad pokušava detaljno proučiti stupanj i značaj tih sličnosti, kao i određenih razlika. To se proučavanje usredotočuje na niz karakteristično baroknih pjesničkih postupaka, podjednako čestih i izraženih u postrenesansnim dionicama obaju ovih nacionalnih književnosti. Analizirajući a) končetizam, b) specifične modalitete prisutnosti i preobrazbe petrarkističkih motiva te c) karakterističnu distribuciju književnih i pragmatičkih funkcija u djelima engleskih i hrvatskih sedamneastostoljetnih pjesnika, autorica tvrdi da je priroda uočenih sličnosti takva da potvrđuje pretpostavku o zajedničkoj pjesničkoj normi u temeljima engleske i hrvatske književnosti u njihovim postrenesansnim stadijima.
Projekt MZOS
HRV