Povijest versus pri/povijesti: o Tillyardovoj Elizabetinskoj slici svijeta - Ciglar-Žanić, Janja (Array, 2006)
Članak se bavi književnoteorijskim i ideologijskim utemeljenjima Tillyardove klasične knjige posvećene svjetonazoru engleskih tzv. “ elizabetanskih” pjesnika, naslovljene The Elizabethan World-Picture (Elizabetinska slika svijeta). U svojemu tekstu autorica posebnu pažnju posvećuje književnoteorijskim, i pretežito kontestacijski obilježenim, ali u posljednja dva-tri desetljeća veoma učestalim reakcijama novih povjesnika na ovu studiju, te razlozima zašto Tillyardova studija iz 1943. godine, koja upravo izlazi u hrvatskom prijevodu, i danas čuva većinu svoje vrijednosti te ostaje korisnim putokazom književnopovijesnim istraživanjima renesansne dionice engleske književnosti, posve osobito Shakespeareovog dramskog opusa.