"Jesi li jedna od nas?" S proslave Titova 112. rođendana - Hjemdahl, Mathiesen Kirsti; Škrbić Alempijević, Nevena (2006)
Autorice se bave proslavom Dana mladosti u Kumrovcu kao potisnutim segmentom kolektivna sjećanja, koji danas predstavlja devijaciju u smislu da se izražava u društvu koje se temelji na drukčijem simboličkom, vrijednosnom i normativnom sustavu, u političkom trenutku koji se poziva na nacionalni imaginarij te šire europske integracije nasuprot balkanskom združivanju. Pokazuju kako se etnološko istraživanje u Kumrovcu može shvatiti kao devijantan istraživački projekt unutar hrvatske etnologije te razmatraju kako se hrvatska etnologija na različite načine odnosila prema razdoblju socijalizma. Prikazuju Kumrovec kao mjesto koje je prošlo kroz procese politizacije i depolitizacije, ali je isto tako doživjelo i uklanjanje s fizičkih i mentalnih karata Hrvatske.
Projekt MZOS
HRV