Spodbujane ustvarjalnosti učencev pri pouku naravoslovja - Previšić, Vlatko (Array, 2006)
V prispevku izhajamo iz pojmovne določitve ustvarjalnosti - iz teoretičnih izhodišč in pedagoških implikacij tega fenomena. Le tako je ustvarjalnost mogoče vpetljati v šolo s stališča njenega sodobnega razumevanja, odprtosti in socijalno - humane skupnosti izkustvenega učenja. Išče se skozi zgradbo šolskega kurikula, ki temelji na ustvarjalnem obnašanju in izražanju učencev in učiteljev. Pouk v takšni šoli mora potekati v procesu aktivnega in partnerskega usvajanja znanja, v katerem bo lahko učenec "kreativno dihal". Zato se zastavlja vprašanje, ali je današnji učitelj dovolj kreativno ozaveščen in profesionalno kompetenten, da spodbuja, ne pa zavira uztvarjalnost svojih učencev. Na koncu so podana načelna izhodišča in praktični nasveti za ravnanje učiteljev pri spodbujanju ali zaviranju ustvarjalnega obnašanja učencev.